Spring naar inhoud

Banner De Rederij

Activiteiten

De Rederij maakt zich op voor het najaar, een seizoen waarin je van harte welkom bent om deel te nemen aan activiteiten of gewoon kunt binnenlopen voor een kop koffie, een rustige leer/werkplek of een praatje.

Programma


Tentoonstelling Historische Vereniging

De Historische Vereniging heeft in De Rederij altijd een tentoonstelling met wisselende thema's. Kom eens langs en neem een kijkje! Je bent welkom.

Elke dinsdagavond: Huiswerkhulp

Elke dinsdagavond tussen 18.00 en 20.00 uur is er huiswerkhulp in De Rederij. Kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar kunnen hun eigen huiswerk komen maken of leren. Er zijn vrijwilligers (vaak met onderwijsachtergrond) die daarbij kunnen helpen. Ze helpen bijvoorbeeld bij het begrijpen van de lesstof, het leren voor een toets of het maken van een werkstuk. Kijk voor meer informatie op huiswerkhulpalblasserdam.nl.


Elke zaterdag: Krantje & Koffie

Een gezellig, ontspannen begin van het weekend. Elke zaterdagochtend ben je van 10.00 tot 12.00 uur welkom. Op de leestafel liggen de zaterdagedities van de landelijke dagbladen. Voel je zich vrij om aan te schuiven. Aanmelden is niet nodig.


Dagelijks t/m 22 november  

Op 22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen en mag u komen stemmen. Informatie hierover is overzichtelijk te vinden in de verkiezingskrant, deze is gratis af te halen in de Rederij. In deze krant staat in gebruikelijke taal uitgelegd waar de verkiezingen over gaan, hoe stemmen werkt en wat de Tweede Kamer doet.


Woensdag 22 november  

Tweede Kamerverkiezingen stemdag. Komt u uw stem bij het stembureau in de Rederij uitbrengen, blijft u dan gerust nog even. De gehele dag staat de koffie klaar. Vroege vogels ontvangen een ontbijtverrassing en rond koffie- en theetijd serveren we gebak. 


Feestelijke lancering Meidenmagazine een feit!

Dinsdagavond 14 november heeft de lancering van het allereerste Meidenmagazine Girlss Alblasserdam plaatsgevonden in de Rederij. Een mooie samenwerking tussen de Bibliotheek AanZet en Jeugdpunt, gericht op het bevorderen van talentontwikkeling onder jonge meiden.

Deelnemers Sara, Jakira, Tamara en Yasmeen waren aanwezig om hun ervaringen te delen. Girlss is geheel gemaakt voor én door jonge meiden. Onder leiding van journaliste Alka Goos hebben zij alle aspecten die aan bod komen bij het maken van een tijdschrift doorlopen en zelf bepaald. Van de titel tot het vormgeven, van de inhoud tot de fotoshoot en het taalgebruik, alles kwam voorbij.


Het eerste exemplaar werd overhandigd aan wethouder Margreet de Deugd, die verheugd was over het initiatief en de talenten van de meiden. Ook aan de burgemeester en voltallige gemeenteraad werden trots magazines uitgedeeld. Het magazine is (zolang de voorraad strekt) te verkrijgen in de Rederij en via het Jeugdpunt. Lees hem ook online via https://tinyurl.com/meidenmagazine.


Ben jij benieuwd waar jouw talenten liggen en zou je ook wel eens aan een project mee willen doen? Mail, of loop eens langs, de programmacoördinator voor de mogelijkheden.


November: Heel Alblasserdam leest...  

De maand november staat in de bibliotheken traditioneel in het teken van Heel Nederland Leest. Bibliotheek AanZet Alblasserdam is een van de partners van de Rederij, reden genoeg om met elkaar interessante acitiviteiten te organiseren rondom dit evenement voor leden én niet-leden. Voor alle bezoekers ligt een gratis exemplaar (zolang de voorraad strekt) klaar van Sonny Boy, het indrukwekkende verhaal geschreven door Annejet van der Zijl.  Zaterdag 18, 25 november en 2 en 9 december  10.30 - 11.30 uur : Collegereeks  

Van kolonie tot wereldmacht, langs de geschiedenis van Amerika  

In samenwerking met Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan vindt er een interessante collegereeks plaats in de Rederij. De colleges worden gegeven door Wouter van der Hoff uit Vlaardingen, zeer enthousiast spreker en student aan de universiteit van Leiden. 


Amerika verbaast ons niet en toch zijn we altijd verrast. Met elk nieuwsbericht van voorbij de Atlantische Oceaan fronsen wij in Europa over de typische ‘Amerikaanse toestanden’ die zich afspelen in het land van de opvallende tegenstrijdigheden. Het rijkste land op aarde kampt met een armoedecrisis’ in het zogenaamde ‘vrijste land op aarde’ huist de grootste gevangenisbevolking ter wereld; en het land gebouwd op principe dat ‘alle mannen gelijkwaardig geboren zijn’ heeft gedurende haar hele geschiedenis de mensenrechten van haar gekleurde bevolking gezien te ontkennen. Deze reeks gaat langs de geschiedenis van de Verenigde Staten om de oorsprong van deze eigenaardigheden bloot te leggen en te verduidelijken. Daarbij wordt speciaal aandacht geschonken aan de geschiedenis van de Afro-Amerikanen, die tegen hun wil in naar Amerika verscheept waren als slaven en vandaag de dag nog strijd voeren om hun burgerrechten en menselijkheid erkend te krijgen.  


Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan geniet landelijke bekendheid en ook te zien op televisie. Hun colleges houden uw geest scherp, zijn toegankelijk en dagen u uit. Verbreed uw netwerk, ontmoet gelijkgestemden en kom in contact met de studenten. Wilt u meer informatie over de inhoud van deze of andere (individuele) colleges, mail naar i.de.bruin@alblasserdam.nl. Let op: Aanmelden voor deze reeks is niet meer mogelijk


 


Loop gerust eens binnen bij de Rederij voor informatie over de activiteiten en/of de mogelijkheden om zelf ideeën aan te dragen. Elke dinsdag is programmacoördinator Ineke de Bruin aanwezig, drinkt graag een kop koffie met u en beantwoord al uw vragen. Liever een afspraak? Mail naar i.de.bruin@alblasserdam.